Молитва для староверов

Все о религии и вере - "молитва для староверов" с подробным описанием и фотографиями.

Молитва для староверов

“Господи Исусе Христе Сыне Божии помилуй мя грешнаго”.

Лица женского пола должны произносить вместо “грешнаго” – “грешную”; также и во всех молитвах следует делать склонение по своему роду.

Вставши с постели и умыв лице свое, а вечером, отходя ко сну, встань с благоговением пред святыми иконами и, взирая на них, мысль свою устремляя к невидимому Богу и Его святым, истово, не спеша, ограждая себя крестным знамением и кланяясь, произноси с умилением молитву мытаря:

Боже милостив буди мне грешному (поклон).

Создавыи мя, Господи, и помилуй мя (поклон).

Без числа согреших Господи помилуй, и прости мя грешнаго (поклон).

Достойно есть, яко воистину блажити тя Богородице, присноблаженную и пренепорочную, и Матерь Бога нашего. Честнейшую херувим, и славнейшую воистину серафим, без истления Бога Слова рождьшую, сущую Богородицу, Тя величаем (поклон всегда земной).

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу (поклон).

И ныне и присно и во веки веком, аминь (поклон).

Господи помилуй, Господи помилуй, Господи благослови (поклон).

Господи Исусе Христе Сыне Божии, молитв ради Пречистыя Твоея Матере, силою Честнаго и Животворящаго Креста, и святаго ангела моего хранителя, и всех ради святых, помилуй и спаси мя грешнаго,яко благ и Человеколюбец, аминь (поклон земной, без крестного знамения).

Эти молитвы называются “началом”, или приходными и исходными поклонами, потому что они совершаются в начале и после всякого молитвенного правила.

После этого повтори молитву мытаря с поклонами ( Боже милостив. Создавый мя. Без числа согреших . ) и с благоговением начинай утренние молитвы:

За молитв святых отец наших, Господи Исусе Христе Сыне Божии, помилуй нас. Аминь (поклон поясной всегда).

Молясь утром, перекрестись и говори трижды:

Слава Тебе Боже наш, слава Тебе Всяческих ради .

После этого читай молитву святого Макария:

Боже очисти мя грешнаго, яко николиже благо сотворих пред Тобою (поклон). Но избави мя от лукаваго, и да будет во мне воля Твоя (поклон). Да не осужденно отверзу уста моя недостойная, и восхвалю имя Твое святое, Отца и Сына, и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веком, аминь (поклон). Вечером ” Слава Тебе Боже наш . ” и молитва святого Макария не читаются.

Царю небесныи, Утешителю, Душе истинныи, иже везде сыи, и вся исполняя, сокровище благих, и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси Блаже душа наша.

Святыи Боже, Святыи Крепкии, Святыи Безсмертныи, помилуй нас (трижды с поклонами).

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно, и во веки веком, аминь.

Пресвятая Троице помилуй нас. Господи очисти грехи наша. Владыко прости беззакония наша. Святыи посети, и исцели немощи наша.имене Твоего ради.

Господи помилуй (трижды).

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно, и во веки веком, аминь.

Отче наш, иже еси на небесех. Да святится имя Твое. Да приидет царствие Твое. Да будет воля твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущныи, даждь нам днесь. И остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим. И не введи нас во искушение. Но избави нас от лукаваго.

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй нас. Аминь.

Господи помилуй (12 раз).

Далее утром читай молитву:

От сна восстав, благодарю тя Всесвятая Троице, яко многия ради благости и долготерпения, не прогневася на мя грешнаго, и лениваго раба твоего, и не погубил еси мене со беззаконии моими, но человеколюбствова. И в нечаянии лежаща воздвиже мя, утреневати и славословити державу Твою непобедимую. И ныне Владыко Боже пресвятыи, просвети очи сердца моего. И отверзи ми устнепоучатися словесем Твоим, и разумети заповеди Твоя, и творити волю Твою, и пети Тя во исповедании сердечнем. Воспевати же и славити пречестное и великолепое имя Твое, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веком, Аминь .

После этого, как утром, так и вечером читай:

Приидите поклонимся Цареви нашему Богу (поклон).

Приидите поклонимся Христу, Цареви и Богу нашему (поклон).

Приидите поклонимся и припадем к Самому Господу Исусу Христу, Цареви и Богу нашему (поклон).

Затем 50-й псалом (покаянный):

Помилуй мя Боже, по велицей милости Твоей. И по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моегои от греха моего очисти мя. Яко беззаконие мое аз знаю и грех мой предо мною есть выну. Тебе единому согреших и лукавое пред Тобою сотворих. Яко да оправдишися в словесех Своих и победиши внегда судити. Себо в беззакониих зачат есмь и во гресех роди мя мати моя. Се бо истину возлюбил еси, безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя иссопом и очищуся. Омыеши мя и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие: возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне Боже, и дух прав обнови во утробе моей. Не отверзи мене от лицаТвоего, и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего и духом владычным утверди мя. Научубеззаконныя путем Твоим и нечестивии к Тебе обратятся. Избави мя от кровий Боже, Боже спасения моего; возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалуТвою. Яко аще бы восхотел жертвы, дал бых убо; всесожжения не благоволиши. Жертва Богу – дух сокрушен: сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи Господи, благоволением Твоим Сиона; и да созиждутся стены Иеросалимския. Тогда благоволиши жертву правде, возношение и всесожигаемая. Тогда возложат на олтарь Твой тельца .

И во единаго Господа Исуса Христа Сына Божия, Единороднаго, иже от Отца рожденнаго прежде всех век. Света от Света, Бога истиннаот Бога истинна, рождена, а не сотворена, единосущна Отцу, Им же вся быша.

Нас ради человек, и нашего ради спасения сшедшаго с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы вочеловечшася.

Распятаго за ны при понтийстем Пилате, страдавша и погребена.

И воскресшаго в третии день по писаниих.

И возшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца.

И паки грядушаго со славою судити живым и мертвым, Его же царствию несть конца .

Затем слова святых отец Второго Вселенского Собора:

И в Духа Святаго, Господа истиннаго и Животворящаго, иже от Отцаисходящаго, иже со Отцем и Сыном спокланяема и сславима, глаголавшаго пророки.

И во едину святую соборную и апостольскую Церковь.

Исповедую едино Крещение во оставление грехов.

Чаю воскресение мертвым.

И жизни будущаго века. Аминь.

Затем молитвы Богородице:

Богородице Дево, радуися, обрадованная Марие, Господь с Тобою, благословенна Ты в женах и благословен плод чрева Твоего, яко родила еси Христа Спаса, Избавителя душам нашим (трижды с поклонами).

О! Всепетая Мати, рождьшая всех святых святейшее Слово, нынешнее приношение приемши, от всякия напасти избави всех и грядущия изми муки, вопиющия Ти: Аллилуия (трижды с поклонами).

Непобедимая и божественная сила честнаго и животворящаго Креста Господня, не остави мя грешнаго, уповающаго на Тя (поклон).

Пресвятая Владычице моя Богородице, помилуй мя и спаси мя, и помози ми ныне, в жизни сей, и во исход души моея, и в будущем веце (поклон).

Вся небесныя силы, святии ангели и архангели, херувими и серафими, помилуйте мя и помолитеся о мне грешнем ко Господу Богу, и помозите ми ныне, в жизни сей, и во исход души моея, и в будущем веце (поклон).

Ангеле Христов, хранителю мой святыи, помилуй мя и помолися о мне грешнем ко Господу Богу, и помози ми ныне, в жизни сей, и во исход души моея, и в будущем веце (поклон).

Святый великий Иоанне, пророче и Предотече Господень, помилуй мя и помолися о мне грешнем ко Господу Богу, и помози ми ныне, в жизни сей, и во исход души моея, и в будущем веце (поклон).

Святии славнии апостоли, пророцы и мученицы, святителие, преподобнии и праведнии и вси святии, помилуйте мя и помолитеся о мне грешнем ко Господу Богу и помозите ми ныне, в жизни сей, и во исход души моея, и в будущем веце (поклон).

После сего молись по три раза с поклонами следующие молитвы:

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй мя грешнаго.

Слава Господи, Кресту Твоему Честному.

Пресвятая Госпоже Богородице, спаси мя, грешнаго раба Твоего.

Ангеле Христов, хранителю мой святый, спаси мя, грешнаго раба Твоего.

Святии архангели и ангели, молите Бога о мне грешнем.

Святыи великии Иоанне, пророче и Предотече, Крестителю Господень, моли Бога о мне грешнем.

Святыи славный пророче Илие, моли Бога о мне грешнем.

Святии праотцы, молите Бога о мне грешнем.

Святии пророцы, молите Бога о мне грешнем.

Святии апостоли, молите Бога о мне грешнем.

Святии славнии апостоли и евангелисти: Матфее, Марко, Луко и Иоанне Богослове, молите Бога о мне грешнем.

Святии славнии верховнии апостоли Петре и Павле, молите Бога о мне грешнем.

Святии велиции трие святителие: Василие Великии, Григорие Богослове и Иоанне Златоусте, молите Бога о мне грешнем.

Святителю Христов Николае, моли Бога о мне грешнем.

Преподобнии и богоноснии отцы наши, пастырие и учителие вселенней, молите Бога о мне грешнем.

Святии вси, молите Бога о мне грешнем .

Потом молись о здравии родителей, родственников и близких, по три раза произнося с поклонами:

Милостиве Господи, спаси и помилуй раб Своих (назови имена, поклон)

Избави их от всякия скорби, гнева и нужды (поклон),

от всякия болезни душевныя и телесныя (поклон).

Прости им всякое согрешение, вольное и невольное (поклон)

И душам нашим полезная сотвори (поклон).

Потом помолись за упокой родителей и близких, за духовных отцов и за кого имеешь усердие, по три раза произнося с поклонами:

Покой, Господи, душа усопших раб Твоих (назови их имена, поклон). И елика в житии сем яко человецы согрешиша, Ты же, яко Человеколюбец Бог, прости их и помилуй (поклон). Вечныя муки избави (поклон). Небесному царствию причастники учини (поклон). И душам нашим полезная сотвори (поклон).

Заканчивая молитвы говори:

Господи, или словом, или делом, или помышлением согреших во всей жизни моей, помилуй и прости мя, милости Твоея ради (поклон земной).

Все упование мое к Тебе возлагаю, Мати Божия, сохрани мя во Своем си крове (поклон земной).

Упование ми Бог, и прибежище мое Христос, и покровитель ми есть Дух Святыи (поклон земной).

Достойно есть. (всю молитву и поклон земной).

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу (поклон).

И ныне и присно и во веки веком, аминь (поклон).

Господи помилуй, Господи помилуй, Господи благослови (поклон).

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, молитв ради Пречистыя Твоея Матере и преподобных и богоносных отец наших и всех святых, помилуй и спаси мя грешнаго, яко Благ и Человеколюбец, Аминь .

И, наклонившись до земли, не крестясь, читай:

Ослаби, остави, отпусти Боже, согрешения моя, вольная и невольная, яже в слове и в деле, и яже в ведении и не в ведении,яже во уме и в помышлении, яже во дни в нощи, вся ми прости, яко Благ и Человеколюбец, Аминь .

Вставши, читай молитву сию с поклонами:

Ненавидящих и обидящих нас прости, Господи Человеколюбче. Благотоворящим благо сотвори, братиям и всем сродником нашим, иже и уединившимся, даруй им вся, яже ко спасению прошения и живот вечныи (поклон).

В болезнех сущия посети и исцели, в темницах сущия свободи, по водам плавающим Правитель буди и иже в путех шествующим исправи и поспеши (поклон).

Помяни Господи, и плененныя братию нашу, единоверных православныя веры, и избави их всякаго злаго обстояния (поклон).

Помилуй Господи, давших нам милостыню и заповедавших нам, недостойным, молитися о них, прости их и помилуй (поклон).

Помяни Господи, прежде отшедшия отцы и братию нашу и всели их, идеже присещает свет лица Твоего (поклон).

Помяни Господи, и нашу худость и убожество, и просвети наш ум светом разума святаго Евангелия Твоего, и настави нас на стезюзаповедей Твоих, молитвами Пречистыя Твоея Матере и всех святых Твоих, Аминь (поклон).

Оканчиваются сии молитвы обычным семипоклонным началом.

По окончании молитв, как утром, так и вечером, сотвори крестное знамение, а затем целуй свой крест, прежде оградив им себя с молитвою:

Господи Исусе Христе, Сыне Божии, благослови, и освяти, и сохранимя силою Живоноснаго Креста Твоего .

Да воскреснет Бог, и разыдутся врази Его, и да бежат от лица Его ненавидящии Его, яко исчезает дым, да исчезнут, яко тает воск от лица огня,тако да погибнут беси от лица любящих Бога и знаменающихся крестным знамением, и да возвеселимся рекуще: радуися, Кресте Господень, прогоняя бесы силою на Тебе пропятаго Господа нашего Исуса Христа, во ад сшедшаго, и поправшаго силу диаволю, и давшаго нам Крест Свой Честныи на прогнание всякаго супостата. О! Пречестныи и Животворящии Кресте Господень, помогай ми, с Пресвятою Госпожею Богородицею и со всеми святыми небесными силами, всегда и ныне и присно и во веки веком, Аминь .

Комментарии

Лиговская старообрядческая община: о молитве.

Великое для нас благо, братие и сестры, – молитва.

Если мы обращаемся к Богу от чистого сердца и благодарим Его, как Творца и Промыслителя, когда получаем просимое, то и жить хорошо, и все вокруг прекрасно. Господь дарует нам то, что полезно нашей душе, так как Ему лучше известны, как всеведущему, наши нужды и печали.

И не только мы, грешные, не бываем услышаны Богом, если недостойно молимся, если не по заповедям Божиим творим молитву, если просим у Бога житейских благ, но из истории апостольской и святоотеческой мы знаем, что и святые, и праведные мужи не были услышаны Богом, когда они просили неполезное и их молитва не была принята.

Не услышана бывает наша молитва, когда молимся, а сами продолжаем творить греховные дела, как Господь сказал пророку Иеремии, когда он молился об иудеях: "Не молись о людях сих, разве не видишь, что они говорят, не оставили они своего нечестия, а ты о них молишься, – не услышу тебя".

Не услышит Господь нашей молитвы и тогда, когда мы молимся, чтобы Господь наказал наших врагов, – ибо должно молиться о том, чтобы Господь не поставил им в грех их дела против нас, как и Сам Христос молился за распинателей: "Отче, прости им, неведят бо, что творят"!

Молитва – это лекарство для нашей души, но ведь и лекарство не принесет пользы, если мы не знаем, от какой болезни оно назначено. Мы же, христиане, никогда не должны оставлять правила своей молитвы, помнить заповедь Апостола: "Аще ясте, аще пиете, аще ино что творите, вся во славу Божию творите", то есть с молитвою краткою, но действенной: "Господи Исусе Христе, Сыне Божий, помилуй мя грешного"! И Господь наш Исус Христос заповедует: "Бдите и молитеся"! А Апостол поучает: "Непрестанно молитеся".

Великую пользу для души оказывает прилежная молитва и личное участие наше в молитве. Многие просят священника помолиться, а сами уходят по житейским делам, но Господь требует от нас самих сердечного излияния молитвы.

Многие из нас входят во святой храм и произносят много слов молитвы, но исходят из храма, не ведая, о чем молились! О таковых Господь сказал: "Приближаются ко мне люди сии уста своими и устами чтут мя, сердце же их далече отстоит от меня, всую же чтут мя!"

И действительно, если мы проследим за собою, то сознаемся, что уста наши произносят слова молитвы, а мысли где-то заняты другим (планами своих домашних дел, стяжанием, куплею и продажей и другими хитросплетениями житейскими). Когда же беседуем с человеком, то стараемся обдумать, что сказать, с Богом же беседуем – нерадимы и ленимся.

Что скажем мы нелицеприятному и грозному Судии, когда придет час дать ответ за всякое праздное слово, а тем паче за унижение имени Божия и призывание Его всуе? Особенно же, когда мы жестоки бываем к брату нашему, согрешившему против нас.

Как же мы можем произнести слова молитвы Господней: "И остави нам долги наша, яко же и мы оставляем должником нашим" – когда сами находимся в злобе и ненависти к нашим ближним? Аще не помилуем согрешивших перед нами и сами не помилованы будем и посему убоимся страшного Гласа Божия, который услышал немилосердный взаимодавец, добивший ближнего своего". "Не подобает ли тебе помиловати клеврета твоего, яко же и аз тя помиловал, – возьмите неключимого раба и ввергните в тьму кромешную, идеже будет плач и скрежет зубом" – от чего да сохранит нас Господь заступлением честных небесных сил бесплотных и молитвами Пречистыя Владычицы нашей Богородицы и присно Девы Марии и благодатию Господа нашего Исуса Христа, Ему же слава и держава во веки веков. Аминь.

Все это подписано:

Священноиерей Кондрат Кляузов

Утром, еще на постели, перекрестись с молитвою:

Лица женского пола должны произносить вместо “грешнаго” “грешную”; также и во всех молитвах следует делать склонение по своему роду.

Если молятся несколько человек и молитвы читает старший, то в большинстве молитв (за исключением молитвы мытаря, псалмов и иных молитв с установленным текстом) "мя", "моея", "меня" и т.д. заменяется на "нас", "наших", "нас" соответственно, слово "грешнаго" не читается (например, "Господи Исусе Христе, Сыне Божии, помилуй нас", "Святыи славныи великомучениче и победоносче Георгие, моли Бога о нас" и т.п.).

Встав с постели и умыв лице свое, а вечером, отходя ко сну, встань с благоговением пред святыми иконами и, взирая на них, мысль свою устремляя к невидимому Богу и Его святым. Истово, не спеша, orраждая себя крестным знамением и кланяясь, произноси с умилением молитву мытаря:

Бо́же, ми́лостив бу́ди мне, гре́шному (поклон).

Созда́выи мя, Го́споди, и поми́луй мя (поклон).

Без числа́ согреши́х, Го́споди, поми́луй и прости́ мя, гре́шнаго (поклон).

Досто́йно есть, я́ко вои́стину блажи́ти Тя Богоро́дице, при́сно блаже́нную и пренепоро́чную, и Ма́терь Бо́га на́шего. Честне́йшую херуви́м и сла́внейшую вои́стину серафи́м, без истле́ния Бо́га Сло́ва ро́ждьшую, су́щую Богоро́дицу, Тя велича́ем (поклон всегда земной).

Сла́ва Отцу́ и Сы́ну и Свято́му Ду́ху (поклон).

И ны́не и при́сно и во́ веки веко́м, ами́нь (поклон).

Го́споди поми́луй, Го́споди поми́луй, Го́споди благослови́ (поклон).

Го́споди, Ису́се Христе́, Сы́не Бо́жии, моли́тв ра́ди Пречи́стыя Твоея́ Ма́тере, си́лою Честна́го и Животворя́щаго Креста́, и свята́го Ангела моего́ храни́теля, и всех ра́ди святы́х, поми́луй и спаси́ мя гре́шнаго, я́ко Благ и Человеколю́бец, ами́нь(поклон земной, без крестнаго знамения).

Эти молитвы называются "началом", или прихо́дными и исхо́дными поклонами, потому что они совершаются в начале и после всякого молитвенного правила.

После этого повтори молитву мытаря с поклонами:

Бо́же, ми́лостив бу́ди мне гре́шному (поклон).

Созда́выи мя, Го́споди, и поми́луй мя (поклон).

Без числа́ согреши́х, Го́споди, поми́луй и прости́ мя гре́шнаго (поклон).

И с благоговением начинай утренние молитвы:

За моли́тв святы́х оте́ц на́ших, Го́споди (на голову) Ису́се Христе́ (на живот), Сы́не Бо́жии (на правое плечо), поми́луй нас.(на левое плечо) Ами́нь (поклон поясной всегда).

Перекрестись и говори:

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́ вся́ческих ра́ди (трижды).

Бо́же, очи́сти мя гре́шнаго, я́ко николи́же бла́го сотвори́х пред Тобо́ю (поклон), но изба́ви мя от лука́ваго, и да бу́дет во мне во́ля Твоя́ (поклон), да неосужде́нно отве́рзу уста́ моя́ недосто́йная и восхвалю́ и́мя Твое́ свято́е: Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно и во́ веки веко́м, ами́нь (поклон).

Обведенные чертой молитвы вечером не читаются.

Это со слов " Слава тебе. " и до "Обведенные чертой"

Оценка 4.3 проголосовавших: 55
ПОДЕЛИТЬСЯ

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here